De pianoles

Waarom pianospelen?

Pianospelen is een heerlijke bezigheid. Het kan je ontspannen en even alles laten vergeten, je kunt je uitleven of afreageren, het verrijkt je leven, prikkelt je zintuigen, verfijnt je motoriek. Bovendien kun je het tot op hoge leeftijd blijven doen, denk maar aan grootheden als Horowitz, Cherkasski, Ciccolini, Rubinstein, allemaal pianisten die tot ver na hun 80ste nog concerten gaven.

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen steeds weer uit dat musiceren een positieve invloed heeft op het concentratievermogen, de intelligentie en sociale vaardigheden. Er wordt wel gezegd dat muziek voor de geest is, wat sportbeoefening is voor het lichaam.
(Zie bijv. www.muziekmaaktslim.nl ).

Voor wie?

Iedereen kan piano leren spelen. Ik geef les aan leerlingen van elke leeftijd - op dit moment is de jongste 9 en de oudste 79 - en van elk niveau: beginner, gevorderde of conservatoriumniveau.

Hoewel de beste leeftijd om te beginnen een jaar of 8 is, kun je ook als volwassene nog heel goed leren spelen en daar veel plezier aan beleven.

Beginners

Je hoeft nog geen noten te kunnen lezen en zelfs nog nooit gespeeld te hebben om te beginnen met pianoles. De enige voorwaarde is dat je thuis een redelijk instrument hebt, en tijd om te oefenen.

In de les besteden we aandacht aan alles wat met pianospelen te maken heeft: het noten lezen, een goede speelhouding en techniek, gevoel voor ritme, stijl en melodie, pedaalspel, akkoordspel, gehoortraining en een beetje muziektheorie.

Er zijn de afgelopen jaren ontzettend veel leuke lesmethodes ontwikkeld, zowel voor kinderen als voor beginnende volwassenen, waarvan ik de meeste in huis heb. Omdat niet iedereen hetzelfde is zoeken we als basis een boek dat bij jou past. Daarnaast spelen we samen quatre-mains en losse stukken: kinderliedjes, pop- of musicalliedjes, filmmuziek, afhankelijk van je leeftijd, smaak en aanleg. Het plezier in het spelen staat altijd voorop!

Gevorderden

Naarmate je verder gevorderd bent kiezen we stukken die passen bij jouw smaak en niveau. Hoewel klassiek de basis is voor een goede techniek, laat ik je graag kennismaken met zo veel mogelijk stromingen uit de geschiedenis: van barok, klassiek en romantiek tot blues, pop, of lichte muziek.

Theorie en een beetje muziekgeschiedenis zijn geïntegreerd in de lessen: bij elk stuk kijken we hoe het in elkaar zit en wat de kenmerken van die componist of die periode zijn.

Waarschijnlijk ga je steeds meer een voorkeur ontwikkelen voor een bepaalde muziekstijl, en zul je zelf ook stukken aandragen: de muziek die je bij een mooie film hoorde, een populair popnummer, dat prachtige stuk dat je op de radio hoorde; leuk als je zelf met ideeën komt!

Voorbereiding conservatorium

Als je een behoorlijk niveau hebt en denkt dat je naar het conservatorium zou willen, dan gaan we toewerken naar een toelatingsexamen, rekening houdend met de eisen die daaraan gesteld worden. Niet alleen qua repertoire, maar ook qua techniek (meer toonladderspel etc.) en theorie.

Waar?

De lessen vinden plaats bij mij thuis, aan de Wilhelminalaan in Zeist. Daar hebben we alles bij de hand: een mooie Steinwayvleugel, veel muziekboeken op uit te kiezen, cd’s om naar te luisteren en opnameapparatuur om je spel af en toe op te nemen.

Voorspelen

Bij voldoende animo houden we een keer per jaar een voorspeelavond. Iedereen die dat wil kan dan optreden voor familie, vrienden en bekenden. Natuurlijk hoef je niet mee te doen, maar het is een mooie gelegenheid om een stuk nou eens echt helemaal tot in de puntjes af te werken. Bovendien hoor je hoe de anderen spelen en kun je inspiratie opdoen.